TRADICIONALNA GRŠKA MUSAKA Z OLJČNIM OLJEM
Jed je praktično legendarna in je zaslovela po svetu po zaslugi grškega kuharja Nikólaosa Tselementésa. Grška musaka je sočna, kremasta in res odlična, sestavljena je iz plasti jajčevcev, mletega mesa ter prelita z bešamel omako. Jajčevce lahko nadomestite tudi z krompirjem, bučkami ali drugo zelenjavo, ki vam je všeč. Tradicionalna musaka se pripravi z mletim mesom in sicer ½ jagnjetine in ½ govedine, prav tako bo odlična, če jo pripravite z mletim mesom, sestavljenim iz ½ svinjine in ½ govedine. Za vegeterijance pa enostavno izpustite meso.
SESTAVINE:
- 6 jajčevcev;
- mesni nadev: 750 g mletega mesa, 2 rdeči čebuli, 2 stroka česna, pelati (200 ml), 1 čajna žlička sladkorja, 2 dc rdečega vina, sol in sveže mleti črni poper, 1 lovorjev list, ščepec cimeta in ostalih začimb (muškatni orešček, čili, rdeča paprika), 50 ml oljčnega olja Kali oreksi.
-
bešamel: 875 ml mleka, 100 g masla, 100 g moke, ščepec muškatnega oreščka, 2 jajčna rumenjaka, 100 g parmezana
PRIPRAVA:
Priprava jajčevcev:
Jajčevce narežemo na 1cm debele kolobarje in jih posolimo ter pustimo približno 1 uro na hladnem, tako ne bodo vpili pri pečenju veliko olja. Jajčevce zlatorumeno popečemo na oljčnem olju.
Priprava mesnega nadeva:
Čebulo in mleto meso dušimo na oljčnem olju Kali oreksi, začinite s česnom, soljo, poprom, čilijem, rdečo papriko, muškatnim oreščkom, lovorjem in ščepcem cimeta (dobi pa se tudi že pripravljena mešanica grških začimb za mesne jedi).
Priprava bešamela: Najpomembnejši del za dobro grško musako je priprava bešamela, ki mora biti rahel in kremast. Na srednje veliki temparaturi stopimo maslo, dodamo moko in neprenehoma mešamo da dobimo kremo, dodamo toplo mleko (ne vroče), mešamo neprestano, da se nam ne naredijo grudice. Odstavimo s štedilnika in dodamo rumenjaka in sol, muškatni orešček in spet dobro mešamo.
Sestavimo musako; za takšno količino sestavin potrebujemo približno 20*30 cm velikost pekača. Pekač namažemo z oljčnim oljem Kali oreksi, naložimo plast jajčevcev, prekrijemo z mesnim nadevom , izravnamo in spet naložimo plast jajčevcev, izravnamo z lopatico ter prelijemo z bešamelom in na koncu naribamo parmezan. Pečemo v prej zagreti pečici od 180-200°C, cca 60 min da zlato porumeni.
"Kali oreksi!" - Dober tek! |